Vissza

Mit csinál egy informatikus? - Webfejlesztő / webdesigner


A webfejlesztők és webdesignerek (tervezők) weboldalakat és telefonos alkalmazásokat terveznek és készítenek. Ez a szerepkör általában a következő három kategóriába valamelyikébe sorolható: back-end fejlesztők, akik főként a weboldal technikai felépítésével dolgoznak; front-end fejlesztők, akik a webhely megjelenéséért és kialakításáért felelősek, valamint webmesterek, akik karbantartják és frissítik a honlapot (vagy alkalmazást). Ezek a szerepkörök néha kicsit egymásba csúszhatnak. Ahhoz, hogy az egész folyamatban dolgozni tudj, kiváló kódolási, kreativitási és kommunikációs készségekre is szükséged lesz. Ha nem szeretnél programozni tanulni, de érdekel a technológia és a szoftverek világa, akkor lehet, hogy webdesignerként kellene a jövődet elképzelni. Ezen a területen is léteznek felsőoktatási képzések és egyéb oktatási programok, de lehetőség van önképzésre vagy valamilyen gyorsított képzésre is.

 

A webfejlesztő és a webdesigner két különböző szerepkör, bár bizonyos feladatokban átfedés lehet közöttük. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen tevékenységeket végeznek általában ezek a szakemberek:

Webfejlesztő: A webfejlesztő a weboldalak és webalkalmazások technikai aspektusaival foglalkozik. Az alábbi feladatokra fókuszál:

  1. Frontend fejlesztés: A webfejlesztők HTML, CSS és JavaScript kódot írnak, hogy megvalósítsák a weboldalakat és webalkalmazásokat, amelyeket a felhasználók közvetlenül látnak és használnak. Dolgoznak a megjelenésen, elrendezésen, navigáción, űrlapokon és felhasználói felületi elemeken.
  2. Backend fejlesztés: A webfejlesztők foglalkoznak a szerveroldali programozással és az adatbáziskezeléssel. Megvalósítják a weboldalak és webalkalmazások működéséhez szükséges logikát és funkcionalitást. Ehhez használnak programozási nyelveket, például PHP-t, Python-t, Ruby-t vagy Node.js-t, és kommunikálnak adatbázisokkal, például MySQL-lel vagy MongoDB-vel.
  3. Webes keretrendszerek és tartalomkezelő rendszerek (CMS) használata: A webfejlesztők gyakran használnak keretrendszereket és CMS-platformokat, mint például WordPress, Drupal vagy Laravel, hogy egyszerűsítsék a fejlesztési folyamatot és kihasználják az előre elkészített funkcionalitást. Testre szabják ezeket a keretrendszereket, hogy megfeleljenek a konkrét projektek követelményeinek.
  4. Responsive design: A webfejlesztők gondoskodnak arról, hogy a weboldalak reszponzívak legyenek, vagyis megfelelően jelenjenek meg különböző eszközökön és kijelzőméreteken. Optimalizálják a weboldalakat a mobil eszközökre, tabletekre és asztali számítógépekre, hogy biztosítsák a zökkenőmentes felhasználói élményt különböző platformokon.
  5. Teljesítményoptimalizálás: A webfejlesztők optimalizálják a weboldalak sebességét és hatékonyságát. Figyelmet fordítanak az oldalbetöltési idő csökkentésére, a kód optimalizálására és a gyorsítótárazási mechanizmusok beállítására a jobb teljesítmény érdekében.
  6. Tesztelés és hibakeresés: A webfejlesztők alaposan tesztelik és hibakeresik a weboldalakat és webalkalmazásokat, hogy azonosítsák és javítsák a hibákat, böngészőkompatibilitási problémákat és más technikai hibákat. Eszközöket és technikákat használnak a webhelyek tervezett funkcionalitásának és megjelenésének ellenőrzésére különböző böngészőkben és eszközökön.

Webdesigner: A webdesigner főként a weboldalak vizuális és esztétikai aspektusaival foglalkozik. Az alábbi feladatokra összpontosít:

  1. Felhasználói élmény (UX) tervezése: A webdesigner wireframe-eket és prototípusokat készít, hogy meghatározza a weboldalak struktúráját, elrendezését és folyamatát. Figyelembe veszi a felhasználói igényeket, célokat és viselkedést, hogy intuitív és felhasználóbarát felületeket hozzon létre.
  2. Vizuális design: A webdesignerek felelősek a vizuális vonzerőért, beleértve a színsémát, tipográfiát, képeket, ikonokat és grafikákat. Design eszközöket, mint például Adobe Photoshop, Sketch vagy Figma használnak, hogy meghatározzák a weboldal általános megjelenését és hangulatát.
  3. Felhasználói felület (UI) tervezés: A webdesignerek tervezik a felhasználói felületi elemeket, például gombokat, menüket, űrlapokat és más interaktív komponenseket. Biztosítják a designelemek konzisztenciáját és létrehozzák a vizuális hierarchiát, amely irányítja a felhasználói figyelmet.
  4. Responsive design: A webdesignerek gondoskodnak arról, hogy a design reszponzív legyen, vagyis alkalmazkodjon különböző eszközökön és kijelzőméreteken. Figyelembe veszik az elemek elhelyezését, olvashatóságot és felhasználói interakciókat a reszponzív design folyamatában.
  5. Együttműködés a fejlesztőkkel: A webdesignerek szorosan együttműködnek a webfejlesztőkkel, hogy átültessék a tervezéseket működő weboldalakba. Szállítanak design elemeket, specifikációkat és iránymutatásokat a fejlesztési folyamat során.
  6. Hozzáférhetőség és használhatóság: A webdesignerek figyelembe veszik a hozzáférhetőségi irányelveket annak érdekében, hogy a weboldalak használhatók és elérhetők legyenek a fogyatékossággal élő felhasználók számára. Optimalizálják a designot képernyőolvasókhoz, alternatív szövegeket biztosítanak képekhez és követik a webes hozzáférhetőségi szabványokat.
  7. Design trendek követése: A webdesignerek naprakészen tartják magukat a legújabb design trendekkel, legjobb gyakorlatokkal és fejlődő technológiákkal a webdesign területén. Folyamatosan fejlesztik design készségeiket és kutatják az innovatív megközelítéseket a látványos weboldalak készítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a webfejlesztő és a webdesigner szerepei lehetnek átfedések, különösen kisebb csapatokban vagy olyan szakembereknél, akik szélesebb készségkörrel rendelkeznek. Azonban nagyobb projektekben vagy szervezetekben ezek a szerepek általában elkülönülnek, a webfejlesztők a programozási és funkcionalitási részekre, míg a webdesignerek a vizuális és felhasználói élményre összpontosítanak.