Vissza

Miért legyél informatikus?


7 + 1 pontban összeszedtük Neked a válaszokat a miértre.

1. Nem kell matekzseninek lenned

Az IT nem csak matematika és tudomány. Az informatika terén elért sikereid nem függenek attól, hogy milyen jó vagy matekból és milyen jegyeket kaptál. Az informatikai szakembereknek olyan készségekre is szükségük van, mint a kommunikáció, a projektmenedzsment vagy a problémamegoldás. Bár a technikai készségek nyilván fontosak, azok könnyebben elsajátíthatóak, mint a munkamorál, a természetes kíváncsiság és az együttműködés képessége – ezekre pedig ugyanilyen nagy szükséged lesz. Ha megvan benned az elhivatottság és a motiváció a tanuláshoz, a sikerhez és a fejlődésre való törekvésedhez, a technikai készségek elsajátítása nem fog nehézséget okozni.

2. Informatikai állásokban nincs – és nem is lesz – hiány

A megfelelő készségekkel rendelkező szakembereknek szinte korlátlan számú álláslehetőséget kínál a piac. A felmérések szerint Magyarországon 2022-ben 15-26 ezer betöltetlen állás volt a különböző IT-területeken. Ezt az űrt az évente 6 ezer, informatikai alapképzésre jelentkező és mintegy fele ennyi kibocsátott diplomás nem képes rövid időn belül betölteni. A helyzet európai szinten sem jobb. Egy svájci kutatás szerint az EU-ban minden harmadik cég programozókat keres. Az Eurostat jelentése alapján az Európai Unióban a cégek több mint fele alig talál informatikai munkatársakat. Csak Németországban jelenleg több mint 124 ezer betöltetlen informatikai állás van. Ráadásul, ahogy a világ egyre inkább digitalizálódik, az informatikai szakemberek iránti igény továbbra is nőni fog.

3. Az IT jól fizet

A Hays Salary Guide 2022-es változata az idei évre előrevetített bérjavaslatokat tartalmazza a hazai piaci környezetben. Ezt tartalmazza az alábbi táblázat.

A táblázat a napjainkban általánosnak tekinthető minimum, maximum és jellemző bruttó havi fizetéseket mutatja be forintban, teljes munkaidős pozíciókra vonatkozóan, bónuszok és egyéb juttatások nélkül. A „Junior” megnevezés 0-3 év, míg a „Vezető” 5+ év tapasztalatot jelent.

Németországban az informatikai területen dolgozók bruttó fizetése jellemzően 3400 EUR és 8050 EUR között van. A fizetések természetesen jelentősen eltérhetnek az egyes munkakörökben.

 

4. Mindig lesz kihívás

Az informatika egy dinamikus iparág és az alkalmazkodási képesség szinte minden technológiai állásban kulcsfontosságú a sikerhez. Mivel a technológia folyamatosan változik és fejlődik, a munkád soha nem lesz unalmas. Ha szeretsz új dolgokat megismerni és készen állsz a kihívásokra, egy informatikai munka jó választás lehet számodra.

5. A tudásod bármilyen típusú munkahelyen jól jöhet

Informatikusként nem feltétlenül egy szoftverfejlesztő cégnél fogsz dolgozni. Az IT minden iparágban és minden szervezetben jelen van és ez sokoldalú karrierlehetőséget kínál Neked. A digitális átalakulás változásokat hoz az üzleti élet minden területén az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át a termékek gyártásáig. Ez lehetővé teszi Számodra, hogy az érdeklődési körödnek megfelelő pályát válassz. Ha szeretnéd tudni, miket csinálhat egy informatikus, összeszedtünk Számodra néhány példát (link a ’Mit csinál egy informatikus’ oldalra).

6. Megmutathatod a kreatív énedet

Az informatika lényege, hogy innovatív megoldásokat találjon összetett problémákra. A legjobb informatikusok gyakran a legkreatívabbak is. A kreatív kockázatvállalás képessége és szándéka a munka során szinte minden informatikai szerepkörben segítségedre lesz. Ha a játékfejlesztés érdekel, akkor itt különösen nagy szükség lesz a kreativitásodra.

7. Elérhető és megfizethető oktatás

Minden informatikai állás egyedi készségeket igényel. Az állások betöltéséhez a jelölteknek általában megfelelő szakértelmet kell bemutatniuk, valamint igazolniuk kell végzettségüket és munkatapasztalatukat. A szakirányú egyetemi képzés mellett számtalan lehetőség van a tanulásra és a tapasztalatszerzésre, akár már a Te korodban is. Ha érdekelnek ezek a lehetőségek, összeszedtünk Számodra néhányat (link a ’Hogyan legyél informatikus’ oldalra).

7+1. Legyél Te is digitális nomád

A távmunkáról kiderült az utóbbi években, hogy sokkal több munkakörben van rá lehetőség, mint azt korábban sejtették. Az informatikai állásokkal azonban a többi szakma továbbra sem tud ezen a téren versenyezni. A legtöbb munkaadó megadja Neked a lehetőséget az irodába történő bejáráshoz (ha éppen ehhez van kedved), de nagyon sok informatikus végzi a munkáját a saját nappalijából, egy toszkán faluból vagy akár egy tengerparti apartmanból. Lenne hozzá kedved?