Vissza

Mit csinál egy informatikus? - Adatbázis mérnök, adatbázis adminisztrátor


A cégek és egyéb szervezetek hatalmas mennyiségű adatot állítanak elő és gyűjtenek össze napi működésük elősegítése érdekében. Az adatbázis-adminisztrátorok azok a szakemberek, akik segítenek az adatok tárolásában, biztonságában és rendszerezésében. Feladatuk, hogy olyan adatbázisokat építsenek ki, amelyekben az adatok rendszerezése és keresése jól megoldott. Felelősségük kiterjed az adat-helyreállítás elvégzésére és az adatok mentésére is.

 

Az adatbázis mérnök és az adatbázis adminisztrátor adataink tárolásával, kezelésével és biztonságával foglalkoznak. Bár szerepkörük kicsit eltérő lehet, itt bemutatom a főbb tevékenységeket, amelyeket általában végeznek:

Adatbázis mérnök: Az adatbázis mérnök az adatbázisrendszerek tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Az alábbi feladatokra fókuszál:

  1. Adatbázis tervezése: Az adatbázis mérnök tervezi az adatbázisrendszereket az adatok strukturálásához és tárolásához. Meghatározza az adatmodellt, a táblák, a relációsémákat, az attribútumokat és a kapcsolatokat.
  2. Adatbázisfejlesztés: Az adatbázis mérnök fejleszti az adatbázisrendszert a tervezés alapján. Készít adatbázis-sémákat, táblákat, indexeket, nézeteket és tárolt eljárásokat. Felhasználja az SQL (Structured Query Language) vagy más adatbáziskezelő rendszerek specifikus nyelvét a műveletek végrehajtásához.
  3. Teljesítményoptimalizálás: Az adatbázis mérnök optimalizálja az adatbázisrendszert a jobb teljesítmény és hatékonyság érdekében. Végrehajtja az indexelést, adatparticionálást és lekérdezésoptimalizálást, hogy javítsa a lekérdezések sebességét és az adatbázisrendszer reakcióidejét.
  4. Adatintegráció: Az adatbázis mérnök integrálja az adatbázisrendszereket más alkalmazásokkal vagy rendszerekkel. Biztosítja az adatok összekapcsolását, migrációját és az adatintegrációs folyamatokat.
  5. Biztonság: Az adatbázis mérnök biztosítja az adatbázisrendszerek biztonságát. Megvalósítja az adatbázis hozzáférési jogosultságokat, végrehajtja az adatbázis mentéseket és helyreállításokat, valamint megvédi az adatokat a jogosulatlan hozzáférésektől és támadásoktól.

Adatbázis adminisztrátor: Az adatbázis adminisztrátor az adatbázisrendszerek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozik. Az alábbi feladatokra összpontosít:

  1. Adatbázis telepítése és konfigurálása: Az adatbázis adminisztrátor telepíti az adatbázisrendszert a szerverre, és konfigurálja a beállításokat. Felügyeli a hardverkövetelményeket, az adatbázis kapacitását, a memóriakezelést és a más erőforrásokat.
  2. Adatbázis mentés és helyreállítás: Az adatbázis adminisztrátor rendszeres adatbázismentéseket végez az adatok biztonságos archiválására. Ha szükséges, elvégezheti az adatbázisok helyreállítását a mentésekből adataink visszaállítása érdekében.
  3. Biztonság: Az adatbázis adminisztrátor felügyeli az adatbázisbiztonságot. Beállítja az adatbázis hozzáférési jogosultságait és végrehajtja a biztonsági intézkedéseket, például az autentikációt, az autorizációt, a szerepköröket és a jogosultságkezelést.
  4. Teljesítménymonitoring és hibaelhárítás: Az adatbázis adminisztrátor figyeli az adatbázisrendszerek teljesítményét és ellenőrzi az esetleges hibákat vagy problémákat. Végrehajtja a teljesítménymérést, a rendszerlogok elemzését és a hibakeresést az optimális működés érdekében.
  5. Frissítések és verziókezelés: Az adatbázis adminisztrátor frissíti az adatbázisrendszert, telepíti a frissítéseket és verziókat, valamint elvégzi a migrációt az újabb verziókra vagy szoftverekre.
  6. Kapacitáskezelés: Az adatbázis adminisztrátor felügyeli az adatbázisok kapacitását és a tárhelyet. Meghatározza a tárolási igényeket, kezeli a tárolóegységeket, bővíti az adatbázisokat és igazgatja a helyigényeket.

Ezek a tevékenységek változhatnak az adott szervezet méretétől, adatbázis típusától és más specifikus követelményektől függően. Az adatbázis mérnökök és adminisztrátorok közös célja az adatbázisok hatékony és biztonságos működtetése a szervezet számára.