Események

2023. június
2023.06.26. 10:30 - 2023.06.30. 11:30

Miért legyél informatikus?

Mit csinál egy informatikus?

Hogyan legyél informatikus?

Céglátogatási lehetőség diákok számára

 

 

Miért legyél informatikus?

7 + 1 pontban összeszedtük Neked a válaszokat a miértre.

1. Nem kell matekzseninek lenned

Az IT nem csak matematika és tudomány. Az informatika terén elért sikereid nem függenek attól, hogy milyen jó vagy matekból és milyen jegyeket kaptál. Az informatikai szakembereknek olyan készségekre is szükségük van, mint a kommunikáció, a projektmenedzsment vagy a problémamegoldás. Bár a technikai készségek nyilván fontosak, azok könnyebben elsajátíthatóak, mint a munkamorál, a természetes kíváncsiság és az együttműködés képessége – ezekre pedig ugyanilyen nagy szükséged lesz. Ha megvan benned az elhivatottság és a motiváció a tanuláshoz, a sikerhez és a fejlődésre való törekvésedhez, a technikai készségek elsajátítása nem fog nehézséget okozni.

2. Informatikai állásokban nincs – és nem is lesz – hiány

A megfelelő készségekkel rendelkező szakembereknek szinte korlátlan számú álláslehetőséget kínál a piac. A felmérések szerint Magyarországon 2022-ben 15-26 ezer betöltetlen állás volt a különböző IT-területeken. Ezt az űrt az évente 6 ezer, informatikai alapképzésre jelentkező és mintegy fele ennyi kibocsátott diplomás nem képes rövid időn belül betölteni. A helyzet európai szinten sem jobb. Egy svájci kutatás szerint az EU-ban minden harmadik cég programozókat keres. Az Eurostat jelentése alapján az Európai Unióban a cégek több mint fele alig talál informatikai munkatársakat. Csak Németországban jelenleg több mint 124 ezer betöltetlen informatikai állás van. Ráadásul, ahogy a világ egyre inkább digitalizálódik, az informatikai szakemberek iránti igény továbbra is nőni fog.

3. Az IT jól fizet

A Hays Salary Guide 2022-es változata az idei évre előrevetített bérjavaslatokat tartalmazza a hazai piaci környezetben. Ezt tartalmazza az alábbi táblázat.

A táblázat a napjainkban általánosnak tekinthető minimum, maximum és jellemző bruttó havi fizetéseket mutatja be forintban, teljes munkaidős pozíciókra vonatkozóan, bónuszok és egyéb juttatások nélkül. A „Junior” megnevezés 0-3 év, míg a „Vezető” 5+ év tapasztalatot jelent.

Németországban az informatikai területen dolgozók bruttó fizetése jellemzően 3400 EUR és 8050 EUR között van. A fizetések természetesen jelentősen eltérhetnek az egyes munkakörökben.

 

4. Mindig lesz kihívás

Az informatika egy dinamikus iparág és az alkalmazkodási képesség szinte minden technológiai állásban kulcsfontosságú a sikerhez. Mivel a technológia folyamatosan változik és fejlődik, a munkád soha nem lesz unalmas. Ha szeretsz új dolgokat megismerni és készen állsz a kihívásokra, egy informatikai munka jó választás lehet számodra.

5. A tudásod bármilyen típusú munkahelyen jól jöhet

Informatikusként nem feltétlenül egy szoftverfejlesztő cégnél fogsz dolgozni. Az IT minden iparágban és minden szervezetben jelen van és ez sokoldalú karrierlehetőséget kínál Neked. A digitális átalakulás változásokat hoz az üzleti élet minden területén az egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át a termékek gyártásáig. Ez lehetővé teszi Számodra, hogy az érdeklődési körödnek megfelelő pályát válassz. Ha szeretnéd tudni, miket csinálhat egy informatikus, összeszedtünk Számodra néhány példát (link a ’Mit csinál egy informatikus’ oldalra).

6. Megmutathatod a kreatív énedet

Az informatika lényege, hogy innovatív megoldásokat találjon összetett problémákra. A legjobb informatikusok gyakran a legkreatívabbak is. A kreatív kockázatvállalás képessége és szándéka a munka során szinte minden informatikai szerepkörben segítségedre lesz. Ha a játékfejlesztés érdekel, akkor itt különösen nagy szükség lesz a kreativitásodra.

7. Elérhető és megfizethető oktatás

Minden informatikai állás egyedi készségeket igényel. Az állások betöltéséhez a jelölteknek általában megfelelő szakértelmet kell bemutatniuk, valamint igazolniuk kell végzettségüket és munkatapasztalatukat. A szakirányú egyetemi képzés mellett számtalan lehetőség van a tanulásra és a tapasztalatszerzésre, akár már a Te korodban is. Ha érdekelnek ezek a lehetőségek, összeszedtünk Számodra néhányat (link a ’Hogyan legyél informatikus’ oldalra).

7+1. Legyél Te is digitális nomád

A távmunkáról kiderült az utóbbi években, hogy sokkal több munkakörben van rá lehetőség, mint azt korábban sejtették. Az informatikai állásokkal azonban a többi szakma továbbra sem tud ezen a téren versenyezni. A legtöbb munkaadó megadja Neked a lehetőséget az irodába történő bejáráshoz (ha éppen ehhez van kedved), de nagyon sok informatikus végzi a munkáját a saját nappalijából, egy toszkán faluból vagy akár egy tengerparti apartmanból. Lenne hozzá kedved?

 

Mit csinál egy informatikus?

Ha már gondolkoztál a jövődön, talán az is felmerült Benned, hogy az okoseszközök, a számítógépek és a technológia iránti érdeklődésed akár a karriered iránya is lehetne. Ha igen, akkor azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy az IT (információs technológia) terén rengeteg lehetőség kínálkozik Számodra. Annak érdekében, hogy jobban megértsd a lehetőségeket, összeszedtük a főbb munkaköröket Neked.

Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztők (valamint a szorosan kapcsolódó minőségbiztosítási elemzők és tesztelők) a számítógépes programok létrehozásával és módosításával megbízott szakemberek. Programozási és logikai tervezési készségek keverékét használják a programok működését vezérlő kód megírásához. Egyesek inkább az egyes kódösszetevők írására összpontosítanak, míg mások az átfogó feladatokra (például a programelemek összekapcsolása). Ezen kívül foglalkozhatnak a kódokban keletkező hibák javításával vagy a már működő programok rendszeres karbantartásával. Szoftverfejlesztőként a következőkre lesz biztosan szükséged: kódolási készségek, tervezési képesség, együttműködési készség és kreativitás.

IT támogatás / Helpdesk

A felhasználók támogatásával foglalkozó szakemberek az informatika frontvonalában dolgoznak, a mindennapi problémák széles skálájában segítenek a felhasználóknak: kapcsolódás a hálózathoz, új számítógép vagy más eszköz beállítása, új nyomtatóhoz való kapcsolódási problémák megoldása stb. Ezek a szakemberek természetes problémamegoldók és jó kommunikációs képességekkel is rendelkeznek, miközben gyorsan és hatékonyan hárítják el és értékelik az informatikai problémákat. Kritikus szerepet töltenek be bármely szervezeten belül.

IT ügyfélszolgálat

Ebben a munkakörben a cég ügyfeleinek segítesz, hogy elhárítsd a műszaki problémákat és segítsd őket a megvásárolt termék használatában. Tehát míg az IT támogatás (eggyel fentebb) a cég alkalmazottainak segít, az IT ügyfélszolgálat az ügyfelek problémáinak megoldásában. Ha itt dolgozol, általában Te fogadod a beérkező telefonhívásokat vagy e-maileket és válaszolsz az ügyfeleknek. Ez egy jó belépő szintű informatikaii állás lehet, ami általában nagyszerűen megalapozza a későbbi továbblépést az informatika más területeire.

Webfejlesztő / webdesigner

A webfejlesztők és webdesignerek (tervezők) weboldalakat és telefonos alkalmazásokat terveznek és készítenek. Ez a szerepkör általában a következő három kategóriába valamelyikébe sorolható: back-end fejlesztők, akik főként a weboldal technikai felépítésével dolgoznak; front-end fejlesztők, akik a webhely megjelenéséért és kialakításáért felelősek, valamint webmesterek, akik karbantartják és frissítik a honlapot (vagy alkalmazást). Ezek a szerepkörök néha kicsit egymásba csúszhatnak. Ahhoz, hogy az egész folyamatban dolgozni tudj, kiváló kódolási, kreativitási és kommunikációs készségekre is szükséged lesz. Ha nem szeretnél programozni tanulni, de érdekel a technológia és a szoftverek világa, akkor lehet, hogy webdesignerként kellene a jövődet elképzelni. Ezen a területen is léteznek felsőoktatási képzések és egyéb oktatási programok, de lehetőség van önképzésre vagy valamilyen gyorsított képzésre is.

IT biztonsági szakember

Az IT biztonsági szakember védi a szervezet hálózatát és informatikai eszközeit a biztonsági incidensektől (pl. adatlopás, terheléses támadás, számítógépes vírusok stb.) és az ezekből eredő esetleges következményektől. Ezek az elemzők értékelik a lehetséges fenyegetéseket, katasztrófa-helyreállítási terveket készítenek, terveket készítenek a lehetséges fenyegetések orvoslására és betanítják a kollegáikat a fenyegetések észlelésére / elkerülésére. Ez a munkakör alapos ismereteket igényel a hardver és a szoftver kapcsolódásáról és a rendszerek gyenge pontjairól.

Adatbázis mérnök, adatbázis adminisztrátor

A cégek és egyéb szervezetek hatalmas mennyiségű adatot állítanak elő és gyűjtenek össze napi működésük elősegítése érdekében. Az adatbázis-adminisztrátorok azok a szakemberek, akik segítenek az adatok tárolásában, biztonságában és rendszerezésében. Feladatuk, hogy olyan adatbázisokat építsenek ki, amelyekben az adatok rendszerezése és keresése jól megoldott. Felelősségük kiterjed az adat-helyreállítás elvégzésére és az adatok mentésére is.

Hálózati adminisztrátor / rendszergazda

A szervezet hálózataiért a hálózati és rendszergazdák felelősek. Telepítik, karbantartják és támogatják a szervezet számítógépes rendszereit, nagy kiterjedésű hálózatait (WAN), helyi hálózatait (LAN), intraneteket, egyéni számítógépeket, mobileszközöket stb. Ezek a szerepek átfedésben vannak más csoportokkal a szervezet összetettségétől és igényeitől függően.

Rendszertervező

A rendszertervező határozza meg, hogyan kell az IT-szolgáltatásokat, megoldásokat és infrastruktúrát felépíteni. A rendszertervezők szorosan együttműködnek a többi informatikai szakemberrel, hogy felügyeljék az összes olyan technológiát, amelyre a vállalkozás támaszkodik. Ez a gyorsan és dinamikusan változó terület a rendszerszintű gondolkodás és kiváló problémamegoldó képesség mellett nagyfokú rugalmasságot is igényel.

IT projekt menedzser

Az IT projektmenedzserek felelősek a komplex informatikai projektek és kezdeményezések tervezéséért, elindításáért és végrehajtásáért. Ehhez kapocsként szolgálnak a munkát végző technikai csapatok és a megrendelő között. Mindkét oldalnak segítenek megérteni a projekt előtt álló lehetséges akadályokat, átfogó projektterveket készítenek a munka befejezésére vonatkozóan, és ellenőrzik a határidők és a költségvetések betartását. Az IT projektmenedzserek a műszaki ismeretek, a szervezési és tervezési képességek, a problémamegoldó és a kommunikációs készségek erős keverékével rendelkeznek.

Végezetül meg kell említenünk, hogy felsorolt területek közötti a választóvonalak nem mindig egyértelműek, és sok olyan munkakör létezik, amely jelentős átfedésben van két vagy több kategóriával. Ezzel együtt reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt az ismertetőt.

 

 

 

Hogyan legyél informatikus?

Az iskolai informatikai (bocsánat, digitális kultúra J) órákon kívül több más lehetőséged is van arra, hogy egy kicsit mélyebben megismerkedj az informatika világával, ezek közül szeretnénk bemutatni Neked néhányat.

Tanfolyamok

Logiscool

A debreceni Logoscool több mint egy évtizede tart délutáni és hétvégi tanfolyamokat számos témakörben: programozás, mesterséges intelligencia, digitális vállalkozás stb. Róluk mindent megtudhatsz ha ellátogatsz a honlapjukra: https://www.logiscool.com/hu/locations/debrecen

Dr.Code

A debreceni Dr.Code saját tanodájában és külsős helyszíneken (iskolákban) is tart programozói képzéseket. A Lego Robotikától kezdve a weboldal fejlesztésig számtalan kurzust kínálnak. Honlapjuk: https://drcodedebrecen.hu/

 

Nyári táborok

Ha évközben nincs rá időd, de nyáron szívesen becsatlakoznál egy informatikai táborba, erre is van több lehetőséged. Az évközbeni tanfolyamaik mellett a Logiscool és a Dr.Code is szervez intenzív nyári táborokat általános iskolások számára. Bővebb információt ezekről a honlapjukon találsz. A korábbi évekhez hasonlóan a Debreceni Egyetem Informatikai Kara is várhatóan szervezni fog táborokat 2023 nyarán a 12-18 éves korosztálynak. Amint elérhetőek lesznek az ezzel kapcsolatos részletek, ezen a felületen is bemutatjuk Nektek.

 

Önképzés

Ma már számtalan lehetőség van arra, hogy egy számítógép vagy akár egy okostelefon segítségével bárki elsajátítson informatikai vagy programozási ismereteket. Az alábbiakban összeszedtük Nektek a legismertebb weboldalakat / alkalmazásokat / Youtube csatornákat, amelyek kifejezetten ezt a célt szolgálják. Az elejére tettük azokat, amelyek általában a bevezetőt jelentik a programozás világába. A listán tovább haladva azok érdeklődését is ki szeretnénk elégíteni, akik szeretnének a programozással komolyabb szinten foglalkozni. Egyébként nincs szigorú átmenet az egyes lehetőségek között, a kifejezetten a kezdőket célzó oldalak segítségével is nagyon messzire el lehet jutni. Az első négy ajánlás inkább az általános iskolás korosztályt célozza, de a játékos forma és körítés a nagyobbak közül se tántorítson el senkit, mindegyik program nagyon komoly tartalmakkal rendelkezik. A listán hátrébb szereplő oktatóprogramok viszont eleve a minimum középiskolás korosztály számára készültek.

1. Scratch

A Scratch egy hatalmas népszerűségnek örvendő webes platform, amely blokkalapú programozást tanít a gyerekeknek. A hangsúly a programozás izgalmassá és érdekessé tételén van. A weboldal és az okostelefonos alkalmazás mellett rengeteg leírás és videó is elérhető a megvalósítható feladatokkal kapcsolatban. Magyarul is elérhető.

Link: https://scratch.mit.edu/

2. CODE

Egy másik nagyon népszerű, blokkalapú programozást tanító oldal. Az általános iskola alsó tagozata a fő célcsoportja, de a hozzá kapcsolódó rengeteg kiegészítő anyag miatt hasznossága megkérdőjelezhetetlen. A code.org kifejezetten büszke arra, hogy a felhasználók majdnem felét lányok alkotják. Magyarul is elérhető.

Link: https://code.org/

3. Kodable (telefonos) alkalmazás

Ingyenesen elérhető iPhone-ra és iPadre is, sajnos nincs sem Androidos, sem webes változata. Van egy fizetős verziója is, amelynek segítségével további funkciók érhetőek el. Az alkalmazás az alapokon túlmutatva elvezeti a felhasználókat a programozás bonyolultabb szintjére.

App store: Kodable

 

4. Code Monster

A Code Monster egyszerűen, de a hatékonyan próbálja bevezetni a felhasználót a Javascript rejtelmeibe. A gyakorlati példák és az azonnali visszacsatolás arra ösztönzik a tanulókat, hogy minél tovább jussanak a felfedezés útján. Ezen kívül segítséget nyújt a különböző kódrészletek megértésében is. Csak angolul elérhető, de nincsenek hosszas leírások, egyszerű és könnyen érthető üzenetekkel operál.

Link: http://www.crunchzilla.com/code-monster

 

5. Code Avengers

A Code Avengers (weboldal és Android alkalmazás) webfejlesztési (HTML és CSS), JavaScript és Python tanfolyamokat tartalmaz. Az ingyenes próbaverzió után fizetőssé válik. Az egyes kurzusokon belül a szintek meglehetősen nagy tudásanyagot fednek le. Minden lecke tartalmaz írásos utasításokat, amelyeket a tanulóknak követniük kell a kódolási kihívások teljesítéséhez. A kurzusok Junior és Pro osztályokra oszlanak, és a tervezésen és az adatábrázoláson keresztül lefedik a számítástechnikai gondolkodás alapjait. Az angolon kívül néhány más nyelven is elérhető, de a magyar nincs közöttük.

Link: https://www.codeavengers.com/

 

6. Codecademy

A Codecademy 14 programozási nyelven kínál tanfolyamokat (HTML, CSS, Python, JavaScript stb). A programozási nyelveken kívül további tárgyakat is tartalmaz, mint például a webfejlesztés, adattudomány, számítástechnika és egyebek. Kezdő kurzusok is vannak, a tempót a tanuló határozhatja meg. Az ingyenes alapverzió mellett fizetett tartalmak is találhatóak rajta. Csak angol nyelven elérhető.

Link: https://www.codecademy.com/

 

7. W3 Schools

A W3Schools egy webfejlesztői oldal, amely oktatóanyagokat és referenciákat tartalmaz olyan webfejlesztési nyelvekről, mint a HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL, Python, jQuery, Java, W3.CSS és Bootstrap. A W3 Schools lefedi a webprogramozás legtöbb aspektusát. Csak angol nyelven elérhető.

Link: https://www.w3schools.com/

8. Youtube csatornák

A programozás tanulásában is egyre nagyobb szerepe van az oktató videóknak, amelyek nagy része természetesen a Youtube-on érhető el. Az alábbi – programozási nyelvek alapján csoportosított – táblázat a leghasznosabb magyar nyelvű oktató videókat mutatja be.

Programozási nyelv Csatorna  Link
Python SuliPy https://sulipy.hu/
  Árpás Attila – Python programozás alapok https://www.youtube.com/watch?v=YmcNkeMrfLg
  Primusz Péter – Python programozás alapok https://www.youtube.com/watch?v=kr-pmSBeKzM&list=PLQCrW4xBBP-RfuKcB9kSPXyyzgEdZSDon
C 29-es studio – C programozás kezdőknek sorozat https://www.youtube.com/watch?v=DeK1kl9hV7Y
C++ Pretoript – C++ programozás tutorial sorozat https://www.youtube.com/watch?v=9sTn_1h3ez4