Vissza

Mit csinál egy informatikus? - IT biztonsági szakember


Az IT biztonsági szakember védi a szervezet hálózatát és informatikai eszközeit a biztonsági incidensektől (pl. adatlopás, terheléses támadás, számítógépes vírusok stb.) és az ezekből eredő esetleges következményektől. Ezek az elemzők értékelik a lehetséges fenyegetéseket, katasztrófa-helyreállítási terveket készítenek, terveket készítenek a lehetséges fenyegetések orvoslására és betanítják a kollegáikat a fenyegetések észlelésére / elkerülésére. Ez a munkakör alapos ismereteket igényel a hardver és a szoftver kapcsolódásáról és a rendszerek gyenge pontjairól.

 

Az IT biztonsági szakember (vagy más néven kiberbiztonsági szakember) az információbiztonság területén dolgozik, és a következő tevékenységeket végzi:

  1. Biztonsági elemzés: Az IT biztonsági szakember elemzi az informatikai rendszerek és hálózatok biztonsági kockázatait. Vizsgálja az esetleges sebezhetőségeket, azonosítja a potenciális fenyegetéseket és értékeli azok hatásait.
  2. Biztonsági stratégia és politika kidolgozása: A szakember segít a vállalatnak vagy szervezetnek kialakítani az információbiztonsági stratégiáját és irányelveit. Ez magában foglalhatja a biztonsági politikák, szabályzatok és eljárások kidolgozását és végrehajtását.
  3. Hálózatbiztonság: Az IT biztonsági szakember felelős a vállalati hálózatok biztonságáért. Megvalósítja és karbantartja a tűzfalakat, hálózati eszközök konfigurációit, valamint figyeli a hálózati forgalmat, hogy azonosítsa a biztonsági incidenseket vagy gyanús tevékenységet.
  4. Rendszerbiztonság: A szakember felelős a szerverek, operációs rendszerek és adatbázisok biztonságáért. Konfigurálja és monitorozza ezeket a rendszereket, frissíti a szoftvereket, és végrehajtja a biztonsági mentéseket és helyreállítási eljárásokat.
  5. Incidenst kezelés: Az IT biztonsági szakember részt vesz a biztonsági incidensek kezelésében. Gyorsan reagál a biztonsági eseményekre, azonosítja a támadásokat vagy sérülékenységeket, és megteszi a szükséges lépéseket a helyreállításhoz és a további károk megelőzéséhez.
  6. Számítógépes forenzika: Az IT biztonsági szakember segítséget nyújt az incidensek utáni vizsgálatokban. Végzi a számítógépes forenzikai elemzéseket, gyűjti és elemzi a digitális bizonyítékokat, és segít az esetleges jogi lépésekben.
  7. Felhasználói tudatosság: A szakember a felhasználók számára oktatást és felvilágosítást nyújt a biztonsági legjobb gyakorlatokról. Segít a felhasználóknak megérteni a biztonsági kockázatokat, a jelszókezelést, a támadásokat, a levélszemétet (spam), a kéretlen hirdetéseket és más fenyegetéseket.
  8. Biztonsági szoftverek és eszközök telepítése és karbantartása: Az IT biztonsági szakember telepíti és konfigurálja a biztonsági szoftvereket és eszközöket, mint például víruskeresők, tűzfalak, kéretlen üzenet szűrők, biztonsági monitorozó eszközök stb. Karbantartja és frissíti ezeket a rendszereket.
  9. Biztonsági politikák betartásának ellenőrzése: Az IT biztonsági szakember figyelemmel kíséri és ellenőrzi a vállalat vagy szervezet biztonsági politikáinak és eljárásainak betartását. Végrehajtja a biztonsági auditokat, ellenőrzi a rendszerek hozzáférési jogosultságait, és ellenőrzi a biztonsági rendszerek naplóit.

Az IT biztonsági szakember szerepe nagyon fontos a vállalatok és szervezetek számára a digitális környezetben való védelem és adatbiztonság biztosítása érdekében. A feladatkör pontos részletei változhatnak a konkrét pozíciótól, a szervezettől és az iparágtól függően.