Küldetésünk

“Legyen elég jól képzett informatikai szakember és pezsgő szakmai közélet Debrecenben.” 

Ez egy olyan cél, aminek megvalósításához nagyon sok szereplő elköteleződésére és aktív együttműködésére van szükség. A debreceni IT cégeken kívül részt vesz: 

  • A középiskolás diák: az első és talán legfontosabb láncszem, akiben megfogalmazódik a gondolat, hogy valamilyen informatikai dologgal szeretne foglalkozni és ott áll mellette a szülő, aki szeretné támogatni ebben gyermekét. Alapvető kérdések vetődnek fel, mint például: mit is jelent majd az informatika területén dolgozni? Mire számíthatok? Mit kell tanulnom most, hogy majd sikeresen vegyem a következő akadályokat? Az ITDebrecen egyesület tagjai segítenek bemutatni az informatika valós képét, válaszolni a kérdésekre osztályfőnöki órán, szülői értekezleten, üzemlátogatás során, nyári táborokban. 
  • A középiskolai informatikai tanár: egy jó tanár csodákra képes! Felkelti az érdeklődést, motiválja és lenyűgözi a diákot, példaképpé válik. Vajon jelenleg megkapnak ehhez minden segítséget a tanárok? Hogyan tudnák jobban támogatni a debreceni IT cégek a középiskolai tanárokat? Megvan a kapcsolat a közoktatás és a felsőoktatás között, hogy egymás keze alá dolgozzanak? Az ITDebrecen egyesület tagjai piaci információval, oktatási anyagok és jó gyakorlatok megosztásában tudnak segíteni, valamint összekötő híd szerepet tölthetnek be a szereplők között. 
  • Az egyetemi hallgató: a diákok egy része megtartja érdeklődését bekerül a felsőoktatásba, hallgatóvá válik, egy új közegbe kerül, új kérdésekkel szembesül: melyik tárgynak mi az értelme, hol lesz majd szükség azokra a készségekre, amelyek éppen nehézséget okoznak most? Melyik területre szakosodjak az informatika területén, hogyan válasszak majd szakmai gyakorlati helyet, mi az, amit még az órák mellett érdemes lenne megtanulni? Az ITDebrecen egyesület tagjai támogatást nyújtanak, segítenek eligazodni az útvesztőkön, szakmai gyakorlati helyeket biztosítanak, piaci igényeknek megfelelő oktatási anyagok összeállításában segédkeznek. 
  • Az egyetemi oktató: mint minden oktatási intézményben, “egy jó tanár csodákra képes! Felkelti az érdeklődést, motiválja és lenyűgözi a diákot, példaképpé válik.” Az oktató munkája sokkal jobban halad, ha motivált és érdeklődő hallgatók ülnek a padsorokban, ha piaci tudást oktat, látja munkájának eredményét. Az ITDebrecen egyesület tagjai az eddigi tevékenységek mellett segítenek például olyan diplomamunkát meghirdetni és konzultációt biztosítani, amelyek a valós piaci igényekhez igazodnak. 
  • Az IT szakemberek: egyre többen vannak, akik már aktívan dolgoznak. Nekik is folyamatosan szükségük van a szakmai egyeztetésekre, a szakmai fejlődésre, mivel egy olyan területet választottak hivatásuknak, ahol naponta jelennek meg új dolgok. Nagyon sokat tanulhatunk egymástól is, ha tudjuk, hogy rajtunk kívül is foglalkoznak az adott szakterülettel a környéken. Az ITDebrecen egyesület tagjai részt vesznek szakmai események, konferenciák szervezésében, a tagokon keresztül összekötnek szaktekintélyekkel. 
  • A debreceni piaci szereplők: azok a debreceni cégek, akik a digitalizáció miatt sorra néznek szembe olyan kihívásokkal, amelyekre sokszor budapesti vagy nemzetközi cégeket kérnek fel, holott helyben is elérhető a tudás és kapacitás, sőt! Az ITDebrecen egyesület segít összekötni a helyi piaci szereplőket a helyi IT-s cégekkel. 

 

Összefoglalva, mi az ITDebrecen szerepe a cél elérésében? Elsősorban egy hidat biztosítani a helyi szereplők között és katalizátorként serkenteni a párbeszédet és együttműködést. A különböző területek támogatására munkacsoportokat alakítunk ki, amelynek tagjai elkötelezettek az adott terület támogatásában.